Naar België komen

Alle informatie die u nodig heeft als u naar België komt.

Visum voor België

Alle informatie over het aanvragen van een visum voor België.
  1. Laatst bijgewerkt op

Reizen naar België


Meer informatie over de reizen naar België binnen het kader van de COVID-19 pandemie, vindt u bij de Dienst Vreemdelingenzaken

Voor de sanitaire regels i.v.m. deze reizen, ga naar de website www.info-coronavirus.be

Opgelet voor fraudeurs: officiële mededelingen over visa zijn altijd afkomstig van newdelhi.visa@diplobel.fed.be of mumbai.visa@diplobel.fed.be. Ook zal u nooit worden gevraagd om een betaling te doen op een privé-rekening in India: alle betalingen worden verwerkt via VFS of DVZ in België.
 

Implementatie van biometrische visa vanaf 2 november 2015


Vanaf 2 november 2015 moeten alle aanvragers van een Schengenvisum zich persoonlijk aanbieden om hun biometrische gegevens te laten registreren.

Visumaanvragen zullen veel sneller verwerkt worden door het gebruik van biometrische kenmerken (vingerafdrukken en een digitale foto). Daardoor kunnen visumhouders sneller worden geïdentificeerd en kan identiteitsdiefstal worden bestreden.

De procedure voor het afnemen van vingerafdrukken is eenvoudig, snel en discreet. De aanvrager hoeft slechts zijn of haar vingers op een digitale vingerscanner te plaatsen. Wanneer binnen vijf jaar een nieuw visum wordt aangevraagd, zijn nieuwe vingerafdrukken niet nodig: deze worden overgenomen van de eerdere aanvraag die in het Visa Information System (VIS) is opgenomen. Na vijf jaar worden de vingerafdrukken uit het systeem verwijderd.

Als een visumhouder aan de buitengrens komt, controleren de grenswachten van de Schengenstaten door middel van het VIS zijn of haar identiteit en de echtheid van het visum. Dit helpt visumfraude te voorkomen doordat snel, veilig en betrouwbaar biometrische controles kunnen plaatsvinden. Bonafide aanvragers, de overgrote meerderheid van de reizigers, kunnen de procedure daardoor sneller doorlopen.

Voor meer informatie over het VIS, zie http://ec.europa.eu/home-affairs.

Familieleden van EU-burgers die onder de Richtlijn 2004/38 vallen, kunnen hun visumaanvraag in persoon indienen op de Belgische ambassade in New Delhi of op het Belgische consulaat-generaal in Mumbai. Hiervoor moet voorafgaand een afspraak gemaakt worden per mail, met in bijlage het gescande bewijs van de familieband met de EU onderdaan. 

Bevoegde autoriteit voor visumaanvragen

Alle informatie over visumaanvragen voor België vindt u terug op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken, die de bevoegde Belgische autoriteit is voor de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen in België.