Ambassade en Consulaten van België in India
Home Naar België komen Visum voor België

Visum voor België

 

Reizen naar België

Voor informatie betreffende de reizen naar België binnen het kader van de Covid-19 pandemie, zie https://dofi.ibz.be/nl/themes/covid-19/internationale-reizen

Voor de sanitaire regels i.v.m. deze reizen, zie https://www.info-coronavirus.be/nl/

 
Implementatie van biometrische visa vanaf 2 november 2015

Vanaf 2 november 2015 moeten alle aanvragers van een Schengenvisum zich persoonlijk aanbieden om hun biometrische gegevens te laten registreren.

Visumaanvragen zullen veel sneller verwerkt worden door het gebruik van biometrische kenmerken (vingerafdrukken en een digitale foto). Daardoor kunnen visumhouders sneller worden geïdentificeerd en kan identiteitsdiefstal worden bestreden.

De procedure voor het afnemen van vingerafdrukken is eenvoudig, snel en discreet. De aanvrager hoeft slechts zijn of haar vingers op een digitale vingerscanner te plaatsen. Wanneer binnen vijf jaar een nieuw visum wordt aangevraagd, zijn nieuwe vingerafdrukken niet nodig: deze worden overgenomen van de eerdere aanvraag die in het Visa Information System (VIS) is opgenomen. Na vijf jaar worden de vingerafdrukken uit het systeem verwijderd.

Als een visumhouder aan de buitengrens komt, controleren de grenswachten van de Schengenstaten door middel van het VIS zijn of haar identiteit en de echtheid van het visum. Dit helpt visumfraude te voorkomen doordat snel, veilig en betrouwbaar biometrische controles kunnen plaatsvinden. Bonafide aanvragers, de overgrote meerderheid van de reizigers, kunnen de procedure daardoor sneller doorlopen.

Voor meer informatie over het VIS, zie http://ec.europa.eu/home-affairs.

Familieleden van EU-burgers die onder de Richtlijn 2004/38 vallen, kunnen hun visumaanvraag in persoon indienen op de Belgische ambassade in New Delhi of op het Belgische consulaat-generaal in Mumbai. Hiervoor moet voorafgaand een afspraak gemaakt worden per mail, met in bijlage het gescande bewijs van de familieband met de EU onderdaan.

 
Openbare raadpleging

De Europese Commissie heeft besloten een openbare raadpleging te starten over het vooruitzicht van de digitalisering van de visumprocedure (E-visa) en over de oprichting van een EU-portaalsite voor online visumaanvragen, gericht op volgende doelgroepen: de reisindustrie, Europese agentschappen die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met het visumbeleid van de EU, visumaanvragers en het grote publiek. Lees verder...

 

Meer informatie over visum voor België